Sposób przygotowania:
Risotto z rydzami
Bulion podgrzewamy w rondelku – gotujemy cały czas na małym ogniu.
Łyżkę masła rozpuszczamy na patelni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przesmażamy minutę. Oczyszczone i opłukane rydze kroimy w paseczki i dodajemy je na patelnie smażymy kolejne 2 minuty. Na patelnie wsypujemy ryż arborio i przesmażamy do momentu aż stanie się szklisty, wtedy na patelnie wlewamy wino i gotujemy do momentu aż wino odparuje.
Kiedy wino odparuje na patelnie wlewamy chochelkę bulionu i czekamy aż odparuje po czym czynność powtarzamy około 15-20 minut czyli do momentu kiedy ryż stanie się al dente. Kiedy bulion odparuje a ryż będzie miękki dodajemy do niego 1 łyżeczka masła i doprawiamy risotto solą i pieprzem, nakładamy na talerze, posypujemy parmezanem i serwujemy gorące (porcja dla 2 ).
Smacznego.
Łyżkę masła rozpuszczamy na patelni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przesmażamy minutę. Oczyszczone i opłukane rydze kroimy w paseczki i dodajemy je na patelnie smażymy kolejne 2 minuty. Na patelnie wsypujemy ryż arborio i przesmażamy do momentu aż stanie się szklisty, wtedy na patelnie wlewamy wino i gotujemy do momentu aż wino odparuje.
Kiedy wino odparuje na patelnie wlewamy chochelkę bulionu i czekamy aż odparuje po czym czynność powtarzamy około 15-20 minut czyli do momentu kiedy ryż stanie się al dente. Kiedy bulion odparuje a ryż będzie miękki dodajemy do niego 1 łyżeczka masła i doprawiamy risotto solą i pieprzem, nakładamy na talerze, posypujemy parmezanem i serwujemy gorące (porcja dla 2 ).
Smacznego.
misia5
niezły kąsek
Marika-
Magdalena88
Hrabina w kuchni
Igraszki Losu
niezły kąsek napisał(a):
Igraszki Losu