Sposób przygotowania:
Risotto z grzybami leśnymi i boczkiem
Grzyby oczyścić pokroić na plasterki. Rozgrzać po łyżce masła i oliwy na patelni i wrzucić grzyby. Smażyć na dużym ogniu przez ok 8- 10 minut. Jak mamy małą patelnię to lepiej podzielić smażenie na 2 partie – chodzi o to żeby grzyby się szybko podrumieniły a nie zaczęły dusić. Pokroić boczek w kosteczkę i usmażyć na chrupko, odsączyć z tłuszczu I odstawić. Posiekać cebulę na drobną kostkę. W garnku rozgrzać łyżke oliwy i dwie łyżki masła, wrzucić cebulkę, zeszklić i następnie dodać ryż, podsmażyć aż stanie się lekko przezroczysty ( ok 2 minuty). Dodać wino i mieszać aż wyparuje. Następnie dodać ok 1/3 rosołku, zamieszać. Gotować, mieszając co 2-3 minuty, dodając co jakiś czas rosół, przez ok 10 minut. Dodać grzyby i kontynuować mieszanie i dodawanie rosołu aż ryż będzie miękki. Konsystencja powinna być dość płynna. Na koniec dodać boczek, sok z cytryny, natkę pietruszki, mascarpone, doprawić solą i pieprzem, dobrze wszystko wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut pod przykryciem.
zozolek
wjosna