dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Risotto z grzybami i tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne risotto z grzybami i tymiankiem.

Risotto z grzybami i tymiankiem

Składniki:

Risotto z grzybami i tymiankiem

 

  • 35 dag ryżu na risotto
  • 35 dag pieczarek lub świeżych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 6 dag parmezanu
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Risotto z grzybami i tymiankiem
Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w piórka, a czosnek drobniutko posiekać. Zetrzeć parmezan, zagotować bulion warzywny. W dużym garnku rozpuścić połowę masła i oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać grzyby i smażyć 5 minut. Wsypać ryż, smażyć 2 minuty, stale mieszając. Wlać wino i gotować około 3 minut, aż odparuje. Następnie należy wlewać po pół szklanki bulionu. Kolejną porcję wlać dopiero, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Gotować ryż około 20 minut. Dodać do ryżu pozostałe masło i ser, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Przykryć, pozostawić na minutę. Podawać na gorąco.