Sposób przygotowania:
Risotto z serem Castelmagno, orzechami i miodem
200 gr sera Castelmagno ścieramy na tarcę, pozostałą ilość sera rwiemy na kawałki. Orzech włoskie rozłupujemy ze skorupek i szatkujemy na duże kawałki.
W garnku rozgrzewamy dwie łyżeczki oliwy, na której podsmażamy poszatkowaną na drobno szalotkę. Delikatnie podsmażamy i dodajemy ryż. Dobrze go prażymy, po czym zalewamy winem.
Po odparowaniu wina dodajemy 100 gr Castelmagno i dwie łyżeczki ciepłego bulionu warzywnego. Całość gotujemy często mieszając i dodając ciepłego bulionu, kiedy ryż zbyt wyschnie.
Kiedy ryż będzie prawie ugotowany, dodajemy resztę startego sera i miód. Mieszamy (po zdjęciu z ognia) z masłem i serem Castelmagno w kawałkach. Podając posypujemy ryż cienko pokrojonymi orzechami i polewamy odrobiną miodu. Danie jest gotowe. Smacznego!
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
W garnku rozgrzewamy dwie łyżeczki oliwy, na której podsmażamy poszatkowaną na drobno szalotkę. Delikatnie podsmażamy i dodajemy ryż. Dobrze go prażymy, po czym zalewamy winem.
Po odparowaniu wina dodajemy 100 gr Castelmagno i dwie łyżeczki ciepłego bulionu warzywnego. Całość gotujemy często mieszając i dodając ciepłego bulionu, kiedy ryż zbyt wyschnie.
Kiedy ryż będzie prawie ugotowany, dodajemy resztę startego sera i miód. Mieszamy (po zdjęciu z ognia) z masłem i serem Castelmagno w kawałkach. Podając posypujemy ryż cienko pokrojonymi orzechami i polewamy odrobiną miodu. Danie jest gotowe. Smacznego!
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl