Marco Ghia

Marco Ghia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 10]

Risotto z serem Castelmagno, orzechami i miodem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Kremowe risotto z dodatkiem sera Castelmagno, orzechami włoskimi i miodem to oryginalne danie, które przygotujesz szybko i prosto!

Risotto z serem Castelmagno, orzechami i miodem

Składniki:

Risotto z serem Castelmagno, orzechami i miodem

 

 

  • 1 szalotka

 

  • 1 litr bulionu warzywnego (solonego)

 

  • 50 ml białego wina

 

  • 250 gr ryżu Castelmagno

 

 

  • 3 łyżki stołowe oliwy extra vergine

 

 

Sposób przygotowania:

Risotto z serem Castelmagno, orzechami i miodem
200 gr sera Castelmagno ścieramy na tarcę, pozostałą ilość sera rwiemy na kawałki. Orzech włoskie rozłupujemy ze skorupek i szatkujemy na duże kawałki.

W garnku rozgrzewamy dwie łyżeczki oliwy, na której podsmażamy poszatkowaną na drobno szalotkę. Delikatnie podsmażamy i dodajemy ryż. Dobrze go prażymy, po czym zalewamy winem.

Po odparowaniu wina dodajemy 100 gr Castelmagno i dwie łyżeczki ciepłego bulionu warzywnego. Całość gotujemy często mieszając i dodając ciepłego bulionu, kiedy ryż zbyt wyschnie.

Kiedy ryż będzie prawie ugotowany, dodajemy resztę startego sera i miód. Mieszamy (po zdjęciu z ognia) z masłem i serem Castelmagno w kawałkach. Podając posypujemy ryż cienko pokrojonymi orzechami i polewamy odrobiną miodu. Danie jest gotowe. Smacznego!

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl