Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ryż z wędzoną makrelą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Bardzo smaczne, łatwe w przygotowaniu danie na szynką, ciepłą kolację. Ugotowany ryż z dodatkiem cebuli, czosnku i wędzonej makreli.

Ryż z wędzoną makrelą

Składniki:

Ryż z wędzoną makrelą

 

  • 1 torebka ryżu
  • sól do smaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • sól ziołowa do smaku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • 1/2 wędzonej makreli
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Ryż z wędzoną makrelą

Etap 1

Ryż z wędzoną makrelą
Ugotowany odcedzony i wysypany z woreczka ryż.

Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczka.

Etap 2

Ryż z wędzoną makrelą
Pokrojona cebula i posiekany czosnek zeszklone na oleju.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Przygotować wszystkie przyprawy i zioła. Makrelę dokładnie oczyścić z ości, rozdrobnić. Cebulę z czosnkiem zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju.

Etap 3

Ryż z wędzoną makrelą
Wszystkie przyprawy dodane do cebuli z czosnkiem.

Dodać do tego wszystkie przyprawy. Chwilę podsmażać cały czas mieszając.

Etap 4

Ryż z wędzoną makrelą
Ugotowany ryż dodany do cebuli z czosnkiem i przyprawami.

Dodać ryż, wymieszać, podsmażać minutkę.

Etap 5

Ryż z wędzoną makrelą

Dodać rybę, wymieszać.

Etap 6

Ryż z wędzoną makrelą

Patelnię zdjąć z ognia. Do ryżu z rybą dodać masło i posiekaną natkę.

Etap 7

Ryż z wędzoną makrelą

Mieszać powoli, aż masło się roztopi i wszystko ładnie się połączy.


Tagi:

ryż danie ryba