cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Risotto z winogronami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosty, klasyczny przepis na risotto, ale tym razem z sezonowymi owocami.

Risotto z winogronami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Risotto z winogronami

 

  • 1 szklanka (250 ml) ryżu arborio lub carnaroli
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 150 g winogron /białe i różowe/
  • 50 g sera " robiola " /lub inny kremowy/
  • kilka świeżych listków rozmarynu
  • ok. 3 szklanki bulionu warzywnego
  • sól do smaku
  • biały pieprz do smaku
  • kilka owoców winogron do dekoracji

Sposób przygotowania:

Risotto z winogronami
- Przygotować bulion warzywny i pozostawić na małym ogniu /będzie potrzebny gorący przez cały czas gotowania risotto/. - Winogrona umyć, osuszyć, przekroić na pół , usunąć pestki. - Cebulę drobno pokroić. - Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z łyżką masła i lekko podsmażyć cebulę. - Wrzucić ryż i wymieszać. Ryz powinien dokładnie pokryć się tłuszczem. - Wlać wino i gotować do odparowania płynu / ok.2 min./. - Następnie dolewać po chochelce bulionu i mieszać , aż ryż wchłonie całą porcje płynu. - Dolać kolejną chochelkę i czynność tę powtarzać do całkowitego ugotowania się ryżu ok.15-20 min./- Kiedy risotto jest już prawie gotowe dodać pozostałą cześć masła , ser i dokładnie wymieszać. - Gdy masło i ser całkowicie się rozpuszczą wsypać winogrona, doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać kilka listków rozmarynu, delikatnie wymieszać,pozostawić kilka minut pod przykryciem. - Nałożyć na talerze, ozdobić winogronem i świeżym rozmarynem.
Risotto z winogronami
Risotto przygotowuje sie według tradycyjnej receptury a o jego smaku decyduje gatunek winogron .
Risotto z winogronami
Dodatek kremowego serka nadaje daniu aksamitnej konsystencji.