Sposób przygotowania:
Risotto z winogronami
- Przygotować bulion warzywny i pozostawić na małym ogniu /będzie potrzebny gorący przez cały czas gotowania risotto/. - Winogrona umyć, osuszyć, przekroić na pół , usunąć pestki. - Cebulę drobno pokroić. - Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z łyżką masła i lekko podsmażyć cebulę. - Wrzucić ryż i wymieszać. Ryz powinien dokładnie pokryć się tłuszczem. - Wlać wino i gotować do odparowania płynu / ok.2 min./. - Następnie dolewać po chochelce bulionu i mieszać , aż ryż wchłonie całą porcje płynu. - Dolać kolejną chochelkę i czynność tę powtarzać do całkowitego ugotowania się ryżu ok.15-20 min./- Kiedy risotto jest już prawie gotowe dodać pozostałą cześć masła , ser i dokładnie wymieszać. - Gdy masło i ser całkowicie się rozpuszczą wsypać winogrona, doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać kilka listków rozmarynu, delikatnie wymieszać,pozostawić kilka minut pod przykryciem. - Nałożyć na talerze, ozdobić winogronem i świeżym rozmarynem.