MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Risotto z żeberek w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chude mięsko z żeberek w delikatnym sosie własnym z ryżem.

Risotto z żeberek w sosie własnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z żeberek w sosie własnym

 

  • Porcja chudego mięsa z żeberek
  • 1 cebulka
  • pół marchewki
  • koperek
  • sól
  • 2 łyżki ryżu

Sposób przygotowania:

Risotto z żeberek w sosie własnym
Z mięsnych żeberek odkroić niewielką porcję chudego mięsa akurat na dwa razy i pokroić w niewielkie kawałki (na raz dla dziecka). Mięso przesmażyć szybko na oliwie z oliwek dodając pokrojoną w kostkę niewielką cebulkę. Zalać mięso gotującą się wodą. Następnie dodać dwie łyżki ryżu oraz pokrojoną w półtalarki marchewkę. Doprawić całość niewielką ilością soli morskiej. Dusić pod przykryciem, aż mięso i marchewką będą miękkie, a ryż wchłonie częściowo wodę. Koperek pokroić drobno i posypać danie tuż przed podaniem, już po nałożeniu do miseczek.
Risotto z żeberek w sosie własnym
Z mięsnych żeberek odkroić niewielką porcję chudego mięsa
Risotto z żeberek w sosie własnym
Delikatnie podsmażyćmięso z pokrojoną cebulką
Risotto z żeberek w sosie własnym
Do gotującego się wywaru mięsnego dodać dwie łyżki ryżu
Risotto z żeberek w sosie własnym
Dodać pokrojoną w półtalarki marchewkę i gotować razem