iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Risotto z zielonym groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Risotto jest bardzo proste w przygotowaniu można podać je jako samodzielne danie jak i jako dodatek do mięsa.

Risotto z zielonym groszkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Risotto z zielonym groszkiem

 

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 puszka zielonego groszku
  • zielona pietruszka
  • bulion warzywny
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Risotto z zielonym groszkiem
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie podsmażyć delikatnie na oleju do cebuli dosypać ryż i całość chwilkę razem smażyć cały czas mieszając. Do podsmażonego ryżu dolać niewielką i ilość bulionu i gotować do momentu, aż cały bulion zostanie wchłonięty wtedy dolać kolejną porcję płynu u i czynność powtarzać do momentu, aż ryż zmięknie. Groszek odcedzić z zalewy i połowę całego groszku dokładnie rozgnieść widelcem dodać do ryżu po wymieszaniu do ryżu dodać cały groszek, masło oraz posiekaną zieloną pietruszkę, całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Risotto z zielonym groszkiem
Połowę zielonego groszku rozgnieść widelcem.
Risotto z zielonym groszkiem
Masło cały groszek i pietruszkę dodać do ryżu.