cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Risotto ze świeżym bobem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kiedyś bób jadałam ugotowany i polany masełkiem /z bułka tartą/ dziś podaję go w nieco odmiennej formie. U mnie sezon już się zaczął........

Risotto ze świeżym bobem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto ze świeżym bobem

 

  • 1 szklanka młodego, świeżego bobu
  • 1 szklanka ryżu "Arborio" (albo innego do risotto)
  • 1 niewielka cebula
  • ok. 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki dowolnych świeżych ziół /majeranek,tymianek,koperek..../
  • 30-40 g masła
  • 2 łyżka startego sera pecorino /lub parmezan/
  • 2 łyżki białego serka kremowego/ pecorino/
  • pieprz świeżo zmielony

Sposób przygotowania:

Risotto ze świeżym bobem
-Bób podgotować w lekko osolonej wodzie. Jeśli wymaga obrać ze skórki. -Przygotować bulion warzywny. -Na głębokiej patelni lub rondlu podgrzać masło i na małym ogniu podsmażyć drobno pokrojona cebulkę/nie przyrumieniać/ -Dodać ryż i mieszając podsmażyć chwilę, aż ryż stanie się szklisty. -Podlać winem i gotować do odparowania alkoholu. -Dodać 2 chochelki gorącego bulionu /powinien przykrywać ryż/ i gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. -Kiedy płyn zostanie wchłonięty przez ryż, należy uzupełnić go ponownie i kontynuować gotowanie do pożądanej miękkości ryżu. -Kilka minut przed końcem gotowania dodać bób ,wymieszać i dokończyć gotowanie. -Na koniec dodać starty ser, serek kremowy, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem , starannie wymieszać. -Dodać posiekane zioła i przełożyć na talerze.Ziarenka bobu powinny być bardzo młode ,wówczas wystarczy je lekko podgotować i połączyć z ryżem. Często jednak po wstępnym obgotowaniu powinno się je obrać ze skórki i dopiero wówczas dodać do ryżu.
Risotto ze świeżym bobem
Bób wyłuskać i ugotować do miekkości a jeśli skórka jest twarda należy ją zdjąć.
Risotto ze świeżym bobem
Cebulkę podsmażyć dodać ryż wino i bulion a na koniec podgotowany bób.
Risotto ze świeżym bobem
W miarę jak ryż wchłania bulion należy go uzupełniać aż ryż będzie miękki a na koniec doprawić do smaku dodać starty ser i serek kremowy.
Risotto ze świeżym bobem
Risotto podawać bezpośrednio po przygotowaniu.