Sposób przygotowania:
Risotto ze świeżym bobem
-Bób podgotować w lekko osolonej wodzie. Jeśli wymaga obrać ze skórki. -Przygotować bulion warzywny. -Na głębokiej patelni lub rondlu podgrzać masło i na małym ogniu podsmażyć drobno pokrojona cebulkę/nie przyrumieniać/ -Dodać ryż i mieszając podsmażyć chwilę, aż ryż stanie się szklisty. -Podlać winem i gotować do odparowania alkoholu. -Dodać 2 chochelki gorącego bulionu /powinien przykrywać ryż/ i gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. -Kiedy płyn zostanie wchłonięty przez ryż, należy uzupełnić go ponownie i kontynuować gotowanie do pożądanej miękkości ryżu. -Kilka minut przed końcem gotowania dodać bób ,wymieszać i dokończyć gotowanie. -Na koniec dodać starty ser, serek kremowy, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem , starannie wymieszać. -Dodać posiekane zioła i przełożyć na talerze.Ziarenka bobu powinny być bardzo młode ,wówczas wystarczy je lekko podgotować i połączyć z ryżem. Często jednak po wstępnym obgotowaniu powinno się je obrać ze skórki i dopiero wówczas dodać do ryżu.