Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1702]

Klopsiki z fasolką, pieczarkami i makaronem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jest to bardzo sycące danie. Można je przygotować gdy potrzebujemy właśnie takiego posiłku. Klopsiki, fasolka, pieczarki i makaron to bardzo smaczne połączenie. Do tego bardzo aromatyczne zioła prowansalskie, dzięki nim danie nie jest mdłe. Smacznego

Klopsiki z fasolką, pieczarkami i makaronem

Składniki:

Klopsiki z fasolką, pieczarkami i makaronem

Klopsiki:

  • 30 dag fileta z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • pieprz ziołowy do smaku
  • przyprawa do kurczaka do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • ewentualnie sól do smaku

Dodatkowo:

  • olej do smażenia i gotowania
  • 25 dag pieczarek
  • 25 dag makaronu rurki
  • 1 puszka fasolki ,,Piękny Jaś ``
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • zioła prowansalskie według uznania
  • czarny pieprz mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Klopsiki z fasolką, pieczarkami i makaronem
1. Klopsiki: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa razem z namoczoną i odciśniętą w wodzie bułką. Następnie do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy, ewentualnie solimy do smaku. Z masy mięsnej formujemy okrągłe klopsiki i obtaczamy w bułce tartej, wyszło mi około16 sztuk.

2. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron, następnie przekładamy je do garnka.

3. Pieczarki obieramy i płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki, na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pieczarki, aż będą zrumienione, następnie przekładamy je do klopsików.

4. Całość zalewamy gorącą wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy do miękkości od czasu do czasu mieszając.

5. W tym czasie gotujemy makaron do miękkości w osolonej wodzie z jedną łyżką oleju. Ugotowany odcedzamy. Również fasolkę odsączamy dokładnie z zalewy.

6. Do miękkich składników w garnku dodajemy fasolkę i makaron, chwilę dusimy cały czas mieszając i przyprawiając do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

7. Danie jest gotowe do podania.

8. Życzę smacznego.