Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Rodzynkowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przepyszne ciasto z odrobina alkoholu

Rodzynkowiec

Składniki:

Rodzynkowiec

 

  • Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 7 łyzek cukru
  • 7 łyżek maki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyzki kakao
  • Masa:
  • Krem czekoladowy dr.oetkera
  • Mleko i masło (wg przepisu na kremie)
  • Reszta:
  • Szklanka rodzynek
  • 1 szklanka rumu
  • Czekolada mleczna
  • Czekolada gorzka
  • ½ kostki masła
  • Powidła mirabelkowe

 

Sposób przygotowania:

Rodzynkowiec
Rodzynki sparzyć i zamoczyć w rumie na cała noc. Biszkopt: Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przeciąć na pół. Krem przygotowac wg przepisu na opakowaniu. Rozpuścić czekolady z masłem i dodać odsaczone rodzynki. Biszkopt nasaczyć rumem i posmarowac powidłami i kremem czekoladowym. Przyłożyc 2 biszkoptem i tez go nasaczyć rumem. Polac masą z roztopionej czekolady i rodzynek.