Rodzynkowiec do herbaty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jajka, cukier i śmietanę ubić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wyspać do ciasta, wymieszać. Rodzynki sparzyć, osuszyć, ob

Rodzynkowiec do herbaty

Składniki:

Rodzynkowiec do herbaty

 

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • rodzynki,
  • smażona skórka pomarańczowa.

Sposób przygotowania:

Rodzynkowiec do herbaty
Jajka, cukier i śmietanę ubić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wyspać do ciasta, wymieszać. Rodzynki sparzyć, osuszyć, obtoczyć w mące. Rodzynki i skórkę pomarańczową dodać do ciasta. Całość dokładnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do formy ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180°C

Wstawić formę do piekarnika. Piec około 30-40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka