marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Rogale z czarnuszką i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pieczywo na śniadanie samodzielnie wypiekane przydaje smaku zwłaszcza gdy doprawia się go różnymi przyprawami lub zapieka z mrożonymi warzywami,np.szpinakiem.

Rogale z czarnuszką i szpinakiem

Składniki:

Rogale z czarnuszką i szpinakiem

 

  • 400 g.mąki pszennej wrocławskiej,
  • 10 dag.drożdży Babuni lub suchych piekarskich,
  • 1/2 szklanki serwatki lub letniej wody,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 100 g.mrożonego szpinaku,
  • czarnuszka,
  • kminek do posypania,
  • białko do posmarowania,
  • olej na blachę.

Sposób przygotowania:

Rogale z czarnuszką i szpinakiem
Sporządzić zaczyn z drożdży rozgniecionych w miseczce z dwiema łyżeczkami cukru i letnią wodą lub serwatką. Odstawić pod przykryciem na kwadrans. Potem przesiać do misy mąkę, dodać sól,czarnuszkę, oliwę z oliwek. Wyrabiać i zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ponad godzinę. Szpinak po wyjęciu z zamrażarki rozmrozić lub zalać wrzątkiem i odsączyć na sitku. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C, blachę natłuścić lekko olejem, a wyrośnięte ciasto rozwałkować i radełkiem wycinać duże kwadraty, nakładać łyżeczką na środek ciasta szpinak i zwinąć ciasno płat, zaginając rożki ciasta w dół. Posmarować ciastka po wierzchu rozmąconym białkiem i posypać kminkiem, lekko przyklepując palcami, by nie opadał. Wstawić blachę z rogalami do piekarnika na 25-30 min. Po upieczeniu wyjąć blachę z rogalikami i zsunąć szczypcami na tacę i piec następną turę, aż do wyczerpania zapasów.

Tagi:

szpinak rogale