Sposób przygotowania:
Rogale z czarnuszką i szpinakiem
Sporządzić zaczyn z drożdży rozgniecionych w miseczce z dwiema łyżeczkami cukru i letnią wodą lub serwatką. Odstawić pod przykryciem na kwadrans. Potem przesiać do misy mąkę, dodać sól,czarnuszkę, oliwę z oliwek. Wyrabiać i zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ponad godzinę. Szpinak po wyjęciu z zamrażarki rozmrozić lub zalać wrzątkiem i odsączyć na sitku. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C, blachę natłuścić lekko olejem, a wyrośnięte ciasto rozwałkować i radełkiem wycinać duże kwadraty, nakładać łyżeczką na środek ciasta szpinak i zwinąć ciasno płat, zaginając rożki ciasta w dół. Posmarować ciastka po wierzchu rozmąconym białkiem i posypać kminkiem, lekko przyklepując palcami, by nie opadał. Wstawić blachę z rogalami do piekarnika na 25-30 min. Po upieczeniu wyjąć blachę z rogalikami i zsunąć szczypcami na tacę i piec następną turę, aż do wyczerpania zapasów.