Sposób przygotowania:
Słone rogale z makiem
Przygotować ciasto drożdżowe, tak jak na chleb domowy, odstawić do wyrośnięcia.
Następnie wyłożyć na stolnicę, dzieląc na 10 części.
Z każdej części uformować niezbyt gruby, długi wałek.
Przeciąć w połowie, skręcić jak sznurek i zlepić.
Ułożyć rogale na stolnicy oprószonej mąką, luźno do wyrośnięcia.
Wyrośnięte posmarować lekko spienionym białkiem, posypać makiem. Wstawić do upieczenia, do gorącego piekarnika.
Wyjmować, gdy rogale się zrumienią.
Następnie wyłożyć na stolnicę, dzieląc na 10 części.
Z każdej części uformować niezbyt gruby, długi wałek.
Przeciąć w połowie, skręcić jak sznurek i zlepić.
Ułożyć rogale na stolnicy oprószonej mąką, luźno do wyrośnięcia.
Wyrośnięte posmarować lekko spienionym białkiem, posypać makiem. Wstawić do upieczenia, do gorącego piekarnika.
Wyjmować, gdy rogale się zrumienią.