jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Słone rogale z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

słone rogale z makiem, polecane na śniadanie do mleka

Słone rogale z makiem

Składniki:

Słone rogale z makiem

 

Sposób przygotowania:

Słone rogale z makiem
Przygotować ciasto drożdżowe, tak jak na chleb domowy, odstawić do wyrośnięcia.

Następnie wyłożyć na stolnicę, dzieląc na 10 części.

Z każdej części uformować niezbyt gruby, długi wałek.

Przeciąć w połowie, skręcić jak sznurek i zlepić.

Ułożyć rogale na stolnicy oprószonej mąką, luźno do wyrośnięcia.

Wyrośnięte posmarować lekko spienionym białkiem, posypać makiem. Wstawić do upieczenia, do gorącego piekarnika.

Wyjmować, gdy rogale się zrumienią.