Sposób przygotowania:
Rogale śniadaniowe maślane
Do miski wykruszam drożdże wsypuję dwie łyżki mąki i wlewam letnie mleko oraz wsypuję szczyptę cukru. Melka dolewam tyle żeby zaczyn miał konsystencję śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce zaczyn ma podwoić objętość. Przykrywam miseczkę ściereczką .Do drugiej miski przesiewam resztę mąki, dodaję olej, sok z cytryny, masło roztopione wystygnięte, jajko, zaczyn, oraz resztę mleka i szczyptę soli. Ciasto wyrabiam ręką, na stolnicy, podsypuję mąka i zagniatam aż zacznie odchodzić od dłoni. Odstawiam w ciepłe misce pod przykryciem do wyrośnięcia. Następnie dzielę na 8 części, i formuję kulki które rozwałkowuje na owalny placek o długości około 20 cm. Każdy smaruję roztopionym masłem na zdjęciu widać, i zwijam. Układam na blaszce na papierze i przed włożeniem do pieca smaruję jajkiem roztrzepanym każdego rogala. Piekę około 20 minut temp 190 stopni
reanja