mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Rogale śniadaniowe maślane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Rogaliki maślane na śniadanie idealne; Są puszyste, chrupiące. Można się nimi zajadać bez końca z dżemikiem na przykład

Rogale śniadaniowe maślane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogale śniadaniowe maślane

 

 

Sposób przygotowania:

Rogale śniadaniowe maślane
Do miski wykruszam drożdże wsypuję dwie łyżki mąki i wlewam letnie mleko oraz wsypuję szczyptę cukru. Melka dolewam tyle żeby zaczyn miał konsystencję śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce zaczyn ma podwoić objętość. Przykrywam miseczkę ściereczką .Do drugiej miski przesiewam resztę mąki, dodaję olej, sok z cytryny, masło roztopione wystygnięte, jajko, zaczyn, oraz resztę mleka i szczyptę soli. Ciasto wyrabiam ręką, na stolnicy, podsypuję mąka i zagniatam aż zacznie odchodzić od dłoni. Odstawiam w ciepłe misce pod przykryciem do wyrośnięcia. Następnie dzielę na 8 części, i formuję kulki które rozwałkowuje na owalny placek o długości około 20 cm. Każdy smaruję roztopionym masłem na zdjęciu widać, i zwijam. Układam na blaszce na papierze i przed włożeniem do pieca smaruję jajkiem roztrzepanym każdego rogala. Piekę około 20 minut temp 190 stopni
Rogale śniadaniowe maślane
Zaczyn zarobiony odstawiony do wyrośnięcia
Rogale śniadaniowe maślane
Ciasto zagniecinone w misce odstawione do wyrośnięcia
Rogale śniadaniowe maślane
Ciasto wyrośnięte podzielone na 8 części
Rogale śniadaniowe maślane
rogali zwinięte ciasto rozwałkowane na desce