czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Nocne rogale z makiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne, świeże i przede wszystkim domowe rogale idealne na niedzielne śniadanie;)

Nocne rogale z makiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Nocne rogale z makiem

 

 

  • Glazura:
  • łyżka miodu,
  • 2 łyżki wody,
  • mak.

Sposób przygotowania:

Nocne rogale z makiem
1. Mleko lekko podgrzać wraz z wodą, wkruszyć drożdże, dodać cukier i masło. Mieszać aż się rozpuści. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier. Wbić jajko. Od razu dodać drożdże. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ponownie zganieść i rozwałkować na placek grubości około 1cm. Wycinać kwadraty. Zwijać je do środka tworząc rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawic na całą noc do lodówki. 2. Miód rozpuścić w wodzie, masą smarować rogale. Posypać makiem. Piec około 15minut w temp. 200st.
Nocne rogale z makiem
Ze składników zagniatamy ciasto, odstawiamy by wyrosło
Nocne rogale z makiem
Rozwałkować, wyciną ctrójkąty, zwijać w rogale
Nocne rogale z makiem
następnego dnia, posmarować, glazurą, posypać makiem i upiec