SUPERPRZEPIS

Rogale z makiem

  • 5
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Rogale z makiem Więcej zdjęć (4)

Rogale z makiem u mnie maja zastąpić rogale Marcińskie, są pyszne, puchate i łatwe w przygotowaniu.

Składniki:

Rogale z makiem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rogale z makiem
Margarynę posiekać z drożdżami i cukrem, dodać mąkę, jajka, sól oraz mleko, zagnieść ciasto (jak na kruche) i odstawić na około 1 godz do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1.1/2 cm, pociąć w trójkąty.
Na każdy trójkąt nałożyć porcję masy makowej, zwijać rogale. Jajko rozmieszać z mlekiem, posmarować nim rogaliki i posypać posiekanymi orzechami.
Odstawić jeszcze raz do podrośnięcia.
Piec 15-20 min na złoty kolor w temp ponad 180st.
Można masę makową zastąpić masa makową przygotowaną w domu, ale z taką są też bardzo pyszne.
Rogale z makiem
Ciasto równo rozwałkować, podzielić na trójkaty
Rogale z makiem
Na trójkacie z ciasta ułożyć porcję nadzienia i zwinąć
Rogale z makiem
Zwiniete rogale posmarować jajkiem i posypać orzechami