Sposób przygotowania:
Rogale z makiem
Drożdże wsypujemy do ciepłego mleka, dodajemy olejek waniliowy i mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i sól, mieszamy. Do mąki z cukrem i solą dajemy miękkie masło (100 g) i je rozcieramy w mące; robimy dołek. Do mleka z drożdżami wbijamy jajka i mieszamy całość. Do mąki z masłem wlewamy mleko z drożdżami i jajkami mieszając całość łyżką. Na koniec szybko wyrabiamy jednolite ciasto i wkładamy je do lodówki na ok. 1½ godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę (jeżeli potrzeba podsypujemy mąką, jednak staramy się używać jak najmniej mąki), wałkujemy na prostokąt o grubości ok.1 cm. Na wywałkowane ciasto rozsmarowujemy całe miękkie masło pomijając brzegi (masłem pokrywamy 2/3 ciasta). Ciasto składamy na 3 wzdłuż dłuższego boku tzn. najpierw przykrywamy częścią nieposmarowaną masłem a na to kładziemy część posmarowaną masłem. Zlepiamy brzegi. Całość wałkujemy na prostokąt podobnych rozmiarów jak na początku (jeżeli gdzieś masło wyszło smarujemy ciasto po wierzchu). Ciasto składamy znowu na 3 wzdłuż dłuższego boku i wkładamy przykryte folią na ok. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie powtarzamy wałkowanie i składanie ciasta. Cały proces powtarzamy 2 krotnie. Na koniec ciasto dobrze przykryć folią i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Zmielony mak zaparzamy mlekiem i wodą (powinna być gęsta papka), gdy mak trochę przestygnie dodajemy orzechy i migdały mielone. Masę marcepanowa rozdrabniamy, dodajemy śmietanę i ucieramy z cukrem na jednolita masę; łączymy z makiem. Gdy całość jest za gęsta (sucha) można dodać śmietanę. Dodajemy skórkę pomarańczową i pokruszone ciasteczka. Całość mieszamy do uzyskania zwartej ale nie za suchej masy, powinna się dobrze smarować. Z likieru i cukru pudru robimy lukier ( ucieramy razem), gęstość regulujemy sokiem cytryny. Jajko wymieszać z mlekiem. Ciasto wyjmujemy z lodówki na ok. 20 minut przed wałkowaniem, odkrawamy 1/3 i wałkujemy cienko na prostokąt. Dzielimy go ostrym nożem wzdłuż na pół a następnie każdy pasek na trójkąty. Na każdy trójkąt rozsmarowujemy masę makową (zostawiamy odstęp od brzegu) i zwijamy rogale zaczynając od podstawy trójkąta. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryte ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1½ godziny lub do podwojenia objętości. Przed włożeniem do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni smarujemy rogale jajkiem z mlekiem i pieczemy ok. 20-25 minut. Gorące przekładamy na kratkę kuchenną (pod spodem powinna być blaszka) i polewamy lukrem oraz posypujemy siekanymi migdałami. Nadmiar lukru który spłynie można ponownie użyć do lukrowania następnych rogali. SMACZNEGO! UWAGA! Jeżeli mamy skrawki ciasta kładziemy je jeden drugim i wałkujemy, w ten sposób nie niszczymy struktury ciasta.
ivka73
superbaba4
ja też daję 5. Rewelacja !!
Dorcia
cherry
Tit
smakosz 1988
marys24
Krakowianka
Netka
elka1986
mocsłodkości
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki
ciasteczka