SUPERPRZEPIS

Rogale z makiem

  • 10
  • misia14
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18
Rogale z makiem Więcej zdjęć (5)

Wspaniałe drożdżowe rogale z masą makową inspirowane rogalami marcińskimi.

Składniki:

Rogale z makiem

 

  • CIASTO:
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 gram)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 7 szklanek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 450 g miękkiego masła (z tego 100 g dodamy do ciasta)

 

  • NADZIENIE:
  • 400 g maku niebieskiego mielonego na sucho
  • 130 g masy marcepanowej
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru
  • 130 g orzechów włoskich mielonych
  • 130 g mielonych migdałów
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 12 sztuk pokruszonych ciasteczek typu petit beri
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki gęstej śmietany

 

  • LUKIER:
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego
  • Sok z jednej cytryny
  • 2 niepełne szklanki cukru pudru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rogale z makiem
Drożdże wsypujemy do ciepłego mleka, dodajemy olejek waniliowy i mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i sól, mieszamy. Do mąki z cukrem i solą dajemy miękkie masło (100 g) i je rozcieramy w mące; robimy dołek. Do mleka z drożdżami wbijamy jajka i mieszamy całość. Do mąki z masłem wlewamy mleko z drożdżami i jajkami mieszając całość łyżką. Na koniec szybko wyrabiamy jednolite ciasto i wkładamy je do lodówki na ok. 1½ godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę (jeżeli potrzeba podsypujemy mąką, jednak staramy się używać jak najmniej mąki), wałkujemy na prostokąt o grubości ok.1 cm. Na wywałkowane ciasto rozsmarowujemy całe miękkie masło pomijając brzegi (masłem pokrywamy 2/3 ciasta). Ciasto składamy na 3 wzdłuż dłuższego boku tzn. najpierw przykrywamy częścią nieposmarowaną masłem a na to kładziemy część posmarowaną masłem. Zlepiamy brzegi. Całość wałkujemy na prostokąt podobnych rozmiarów jak na początku (jeżeli gdzieś masło wyszło smarujemy ciasto po wierzchu). Ciasto składamy znowu na 3 wzdłuż dłuższego boku i wkładamy przykryte folią na ok. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie powtarzamy wałkowanie i składanie ciasta. Cały proces powtarzamy 2 krotnie. Na koniec ciasto dobrze przykryć folią i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Zmielony mak zaparzamy mlekiem i wodą (powinna być gęsta papka), gdy mak trochę przestygnie dodajemy orzechy i migdały mielone. Masę marcepanowa rozdrabniamy, dodajemy śmietanę i ucieramy z cukrem na jednolita masę; łączymy z makiem. Gdy całość jest za gęsta (sucha) można dodać śmietanę. Dodajemy skórkę pomarańczową i pokruszone ciasteczka. Całość mieszamy do uzyskania zwartej ale nie za suchej masy, powinna się dobrze smarować. Z likieru i cukru pudru robimy lukier ( ucieramy razem), gęstość regulujemy sokiem cytryny. Jajko wymieszać z mlekiem. Ciasto wyjmujemy z lodówki na ok. 20 minut przed wałkowaniem, odkrawamy 1/3 i wałkujemy cienko na prostokąt. Dzielimy go ostrym nożem wzdłuż na pół a następnie każdy pasek na trójkąty. Na każdy trójkąt rozsmarowujemy masę makową (zostawiamy odstęp od brzegu) i zwijamy rogale zaczynając od podstawy trójkąta. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryte ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1½ godziny lub do podwojenia objętości. Przed włożeniem do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni smarujemy rogale jajkiem z mlekiem i pieczemy ok. 20-25 minut. Gorące przekładamy na kratkę kuchenną (pod spodem powinna być blaszka) i polewamy lukrem oraz posypujemy siekanymi migdałami. Nadmiar lukru który spłynie można ponownie użyć do lukrowania następnych rogali. SMACZNEGO! UWAGA! Jeżeli mamy skrawki ciasta kładziemy je jeden drugim i wałkujemy, w ten sposób nie niszczymy struktury ciasta.
Rogale z makiem
Do mąki z masłem wlewamy mleko z drożdżami i jajkami mieszając całość łyżką...
Rogale z makiem
Na wywałkowane ciasto rozsmarowujemy całe miękkie masło pomijając brzegi (masłem pokrywamy 2/3 ciasta).
Rogale z makiem
Ciasto składamy na 3 wzdłuż dłuższego boku tzn. najpierw przykrywamy częścią nieposmarowaną masłem a na to kładziemy część posmarowaną masłem.
Rogale z makiem
Ciasto wałkujemy, dzielimy wzdłuż na połowę i na trójkaty. Nakładamy masę makową...