iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Rogaliki maślane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nie ma to jak domowy i chrupiący rogalik na kolację te są tak pyszne, że możemy je jeść bez dodatków tylko z samym mlekiem.

Rogaliki maślane Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rogaliki maślane

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki maślane
Drożdże rozetrzeć z cukrem dodać ciepłe mleko i 1 łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z solą, dodać olej, jajka, sok cytrynowy, wyrośnięte drożdże i rozpuszczone oraz przestudzone masło. Z tych wszystkich składników wyrobić dość długo gładkie i lśniące ciasto ja wyrabiałam około 5 minut robotem, następnie odstawić do wyrośnięcia. Ciasto po wyrośnięciu cienko rozwałkować i posmarować rozpuszczonym dodatkowym masłem, pociąć na trójkąty i zwinąć rogale. Przygotowane rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze raz odstawić do podrośnięcia. Jajko delikatnie ubić i posmarować nim wyrośnięte rogaliki po wierzchu delikatnie posypać czarnuszką. Piec w 200 st około 25 minut.
Rogaliki maślane
Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Rogaliki maślane
Rozwałkowane i posmarowane masłem ciasto pociąć.
Rogaliki maślane
Następnie zwinąć i po posmarowaniu jajkiem posypać czarnuszką.