Sposób przygotowania:
Rogaliki maślane
Drożdże rozetrzeć z cukrem dodać ciepłe mleko i 1 łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z solą, dodać olej, jajka, sok cytrynowy, wyrośnięte drożdże i rozpuszczone oraz przestudzone masło. Z tych wszystkich składników wyrobić dość długo gładkie i lśniące ciasto ja wyrabiałam około 5 minut robotem, następnie odstawić do wyrośnięcia. Ciasto po wyrośnięciu cienko rozwałkować i posmarować rozpuszczonym dodatkowym masłem, pociąć na trójkąty i zwinąć rogale. Przygotowane rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze raz odstawić do podrośnięcia. Jajko delikatnie ubić i posmarować nim wyrośnięte rogaliki po wierzchu delikatnie posypać czarnuszką. Piec w 200 st około 25 minut.
zbysiowa