lena

lena

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Rogale z konfiturą wiśniową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mąkę przesiewamy do miski....

Rogale z konfiturą wiśniową

Składniki:

Rogale z konfiturą wiśniową

 

Sposób przygotowania:

Rogale z konfiturą wiśniową
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, jajko, cukier, sól i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto i dodajemy miękką margarynę. Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto, robimy z niego kulę. Do wyższego garnka wlewamy zimną wodę i wrzucamy ciasto. Gdy wypłynie wyjmujemy na stolnicę. Rozwałkowujemy, kroimy na trójkąty. Nakładamy po łyżeczce konfitury i zwijamy rogaliki. Układamy na natłuszczonej, wysypanej mąką blaszce i odstawiamy na 20 minut, aby wyrosły. Smarujemy rogaliki rozmącony jajkiem i posypujemy cukrem bądź makiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190-200 stopni C około 20-30 minut.