Sposób przygotowania:
Rogale z Makiem Smakowitej
Mąkę wsypać do miski,dodać sól ,cukier ,drożdże ,letnią wodę i olej.Wszystkie składniki dokładnie zagnieść na elastyczne i gładkie ciasto .Okryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. jedną godzinę. Potem wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i podzielić na dwie części .Każdą część rozwałkować na grubość ok. jednego cm na kształt koła .Przeciąć na cztery części i uformować rogale. Rogaliki ułożyć na blaszce wysypanej mąką i odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godzinki. Potem posmarować białkiem i posypać makiem.Piec w 160 stopniach przez ok. 20 minut.
Smakowita88
1.Czy do drożdży nie jest potrzebne czasem mleko?
2. Co mam w końcu dodać oliwę czy olej?
3. Czy blaszkę mam wysmarować tłuszczem wcześniej?
Pyza
Smakowita88
Acha- dziękuję Pyzo. Dopiero spisałam wszystko na kartkę a już się boję czy też wyjdą takie fajne. Widać że smakowite. Po co mam płacić po 1,30 za rogala jak te składniki mam w domu.