top_totty

top_totty

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Rogaliczki z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rogaliczki zaczerpnięte z żydowskiej kuchni. Trójkąty krojone w trakcie mają symbolizować nakrycie głowy noszone przez doradcę króla Persji

Rogaliczki z czekoladą

Składniki:

Rogaliczki z czekoladą

 

  • 1,5 dag drożdzy
  • 3-4 łyżki ciepłej wody
  • 3/4 szklanki mleka
  • 0,5 kostki masła
  • 4-5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 3 roztrzepane jaja
  • 4,5 do 5 szklanek mąki

Sposób przygotowania:

Rogaliczki z czekoladą
1. Najpierw przygotowujemy rozczyn drożdży i wody. 2. Mleko gotujemy do wrzenia, zdejmujemy z palnika, mieszamy z masłem, cukrem i solą. Studzimy 3. Przestudzone mleko mieszamy z jajami, drożdzami i mąką, wygniatamy aż powstanie jednolite ciasto.Pozostawiamy w ciepłymm miejscu aż podwoi objętość. 4. Dzielimy ciasto na trzy części, każdą wałkujemy w okrąg, z okręgu wykraiwamy 12 trójkątów. 5. Każdy trójkąt należy zwinąć zaczynając od podstawy, smarujemy delikatnie żółtkiem, ściskamy końce i mamy rogaliki :D Musimy jednak pozostawić je do wyrośnięcia 6. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, piec około 15-20 minut do zrumienia w temperaturze około 200 stopni. Ja dodatkowo rogaliki te polewam czekoladą, lub smaruje czekoladą trójkąty przed upieczeniem. Polecam, są naprawdę przepyszne :D