zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 721]

Rogaliki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 32
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Wszyscy chyba lubią rogaliki , ostatnio piekłam drożdżowe, nadziałam je kremem truskawkowym, znikały jeszcze ciepłe.

Rogaliki drożdżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki drożdżowe

 

  • 35 g świeżych drożdży
  • 80 g margaryny lub masła
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 i ½ szklanki mąki
  • 3 żółtka i całe jajko
  • Nadzienie , u mnie krem truskawkowy
  • lukier lub cukier puder na wierzch

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe
Wszystkie składniki mają jednakowa temperaturę, najlepiej przygotować je wcześniej.

W mleku rozpuszczam drożdże , dodaję cukier i 3 -4 łyżki mąki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie do zaczynu dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto na rogaliki.

Dzielę go na cztery kawałki, każdy wałkuję na kształt koła . Każde koło dzielę na osiem części, smaruję kremem i zwijam rogaliki .

Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 20 minut w 175 st C

Po upieczeniu można polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem .



*źródło gogusiowo.blogspot.com
Rogaliki drożdżowe
Dzielę go na cztery kawałki, każdy wałkuję na kształt koła
Rogaliki drożdżowe
Każde koło dzielę na osiem części, smaruję kremem i zwijam rogaliki .
Rogaliki drożdżowe
Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 20 minut w 175 st C
Rogaliki drożdżowe
Po upieczeniu można polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem .