Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Rogaliki drożdżowe z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Rogaliki drożdżowe z serem są świetne.

Rogaliki drożdżowe z serem  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki drożdżowe z serem

 

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 4 da drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szkl mleka
  • 5 dag masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Masa serowa
  • 25 dag sera twarogowego
  • 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki cukru perlistego

 

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe z serem
Ciepłe mleko wymieszać z cukrem i pokruszonymi drożdżami, dodać 2 żółtka, rozpuszczone, przestudzone masło, cukier waniliowy, sól i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W między czasie przygotować masę serową: Ser twarogowy zmiksować, dodać cukier puder, cukier waniliowy, budyń, żółtko, otartą skórką z pomarańczy, dokładnie wymieszać. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białka. Następnie ciasto wyjąć z miski na posypaną mąką stolnicę, podzielić na 4 części i rozwałkować 4 okrągłe placki o grubości 1/2 cm. Każdy placek pokroić na 8 trójkątów. Na każdy położyć łyżeczkę masy serowej i zwinąć rogaliki. Ułożyć na blaszce, odłożyć do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem perlistym. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 20 minut.
Rogaliki drożdżowe z serem
Ser twarogowy zmiksować dodać pozostałe składniki i wymieszać
Rogaliki drożdżowe z serem
Z przygotowanych składników zrobić ciasto podzielić i rozwałkować 4 okrągłe placki
Rogaliki drożdżowe z serem
Pokroić na 8 trójkątów i ułożyć po łyżeczce masy serowej
Rogaliki drożdżowe z serem
Wyrośnięte rogaliki posmarować białkiem i posypać cukrem perlistym