olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Rogaliki drożdżowe z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne rogaliki z bardzo delikatnego ciasta drożdżowego wypełnione nadzieniem składającym się z dżemu.

Rogaliki drożdżowe z dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki drożdżowe z dżemem

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe z dżemem
Drożdże kruszę i umieszczam w naczyniu. Następnie wlewam mleko, dodaję cukrem, dokładnie mieszam i odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce celem wyrośnięcia. Masło siekam za pomocą noża, a następnie łączę je z mąką. Do mąki dodaję jajka i wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiam do momentu Kiedy ciasto będzie gładkie, następnie formuję je w kulę i wstawiam na 3 godziny do lodówki. Ciasto dzielę na dwie części. Ciasto cienko rozwałkowuję na kształt okręgu na blacie podsypanym mąką. Ciasto tnę na trójkąty. Na każdym kawałku ciasta nakładam odrobinę dżemu. Rogaliki zwijam od dłuższego boku, a następnie układam je na natłuszczonej blaszce. Rogaliki piekę w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 18 minut. Po wyjęciu posypuję cukrem.
Rogaliki drożdżowe z dżemem
Wyrobione i schłodzone ciasto dzielę na dwie części.
Rogaliki drożdżowe z dżemem
Ciasto cienko rozwałkowuję na kształt okręgu na blacie podsypanym mąką. Ciasto tnę na trójkąty.
Rogaliki drożdżowe z dżemem
Na każdym kawałku ciasta nakładam odrobinę dżemu.
Rogaliki drożdżowe z dżemem
Rogaliki zwijam od dłuższego boku, a następnie układam je na natłuszczonej blaszce.