Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe z konfiturą malinową
Na samym początku 1/4 szklanki mleka podgrzewamy aby było ciepłe ale nie gorące. Drożdże wsypujemy do mleka i dodajemy łyżkę cukru i dokładnie całość należy wymieszać. Następnie odstawiamy na 15 minut aby drożdże nam urosły. Lepiej wybrać do tego większy kubek.Następnie przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy do niej połowę miękkiej margaryny rozdrobnionej palcami. Następnie jajko ucieramy z cukrem pudrem. Wszystkie składniki łączymy w misce z mąką i ugniatamy gładkie ciasto. Następnie odstawiamy w misce zawiniętej w folie do lodówki na około 1h do wyrośnięcia. Stolnicę oprószyć mąką. Rozwałkować ciasto na okrągły placek ( możemy koło uformować palcami) . Pociąć na trójkąty. Na każdym położyć nadzienie. Zwinąć w rogalik. Posmarować roztrzepanym mlekiem. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach (np. w termoobiegu). Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!!!!!
-Natka-
zbysiowa