Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najlepsze z marmoladą rożaną:)

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Składniki:

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

 

  • 5 dkg drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyzki oleju
  • 3 łyzki cukru
  • Cukeir waniliowy
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • Reszta:
  • Marmolada
  • Cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe z marmoladą
W misce tupperware zasypac drożdze cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Wbic jajka, dodać cukier waniliowy, sól i wymieszać. Wlac ciepłe mleko z olejem oraz wsypac mąkę. Ciasto wymieszać łopatka tupperware. Lekko posypac maką i zamknąc miskę. Paroma kulistymi ruchami miski wyrobić ciasto. Wstawić miskę do ciepłej wody lub na grzejnik. Gdy pokrywa się otworzy ponownie zamknąć. Po 2 otwarciu ciasto jest gotowe do przygotowywania rogalików.
Rozwalkować ciasto w koło i ciąc na ćwiartki (ile ćwiartek zalezy jak Duz rogaliki chcemy) Na kazda ćwiartek (po szerszej stronie) nałożyć marmoladę i zwijac od tej strony. Piec w 180 st do zarumienienia ciasta.