czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Rogaliki dyniowe z konfiturą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Rogaliki zawsze najbardziej smakują nam jesienią:) Dlatego wtedy rogaliki goszczą u nas najczęściej.

Rogaliki dyniowe z konfiturą

Składniki:

Rogaliki dyniowe z konfiturą

 

  • 200g puree z dyni,
  • 250g margaryny,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • konfitura do nadziania,
  • szklanka cukru pudru,
  • łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Rogaliki dyniowe z konfiturą
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, szczyptę soli i margarynę. Dodać puree z dyni (dynię pokroić w kosteczkę, ugotować do miękkości i zmiksować na papkę). Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na kształt koła. Podzielić na 8 trójkątów, na każdy trójkąt nałożyć po łyżeczce konfitury. Zwijać rogaliki do środka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Z cukru pudru i cytryny zrobić lukier, w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Zimne rogaliki polać lukrem.