Sposób przygotowania:
Węgierkowe rogaliki
Z ciepłego mleka, drożdży i 2 łyżek cukru zrobić rozczyn i odstawić na kilka minut do podrośnięcie. Do miski przesiać mąkę, dodać do niej sól oraz cukier i wymieszać na sucho, następnie dodać olej, żółtka jajek oraz wyrośnięte drożdże, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia (ciasto jak na drożdżowe jest troszkę twarde,ale takie ma być) Stolnicę delikatnie podsypać mąką i rozwałkować na niej wyrośnięte ciasto, placek ma być około 1 cm grubości, następnie pociąć na prostokąty 10cm na 20cm, dłuższy bok prostokątów ponacinać w paski do połowy wysokości. Śliwki pociąć w grubszą kostkę i wymieszać z miodem, tak przygotowane śliwki ułożyć na całym dłuższym boku prostokąta i od tego boku zacząć zwijanie formując kształt rogali.(w trakcie formowania rogali paseczki ciasta same się rozchylają ,ale jeśli by tego nie robiły to musimy im nadać odpowiedni kształt ) Zwinięte rogaliki ułożyć na natłuszczonej blaszce, posmarować białkiem i zostawić jeszcze raz do wyrośnięcia. Pieczemy 25 min w temp 180st, po upieczeniu zostawić do wystudzenia.
edytaha
zbysiowa