Sposób przygotowania:
Drożdżówka ze śliwkami i seremwyrabianie ciasta
Przesiana mąkę, drożdże, sól i cukier mieszamy razem w misce. Dodajemy jajka, pokrojone na kawałki, miękkie masło i lekko podgrzane, ale nie gorące mleko. Mieszamy łyżką do połączenia się składników, a następnie wyrabiamy ręką przez kilka minut. Ciasto powinno być lśniące, miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto szybko wyrabiamy na podsypanym mąką blacie i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok 40 x 30 cm i grubości około 3 mm. Kroimy wzdłuż na 3 pasy (40 x 10 cm).
ETAP 2:
Serek ricotta, śmietanę, cukier i pastę waniliową mieszamy w miseczce na jednolitą masę. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pestkujemy.
Wzdłuż każdego pasa nakładamy masę serową, zwijamy w rulon i dobrze sklejamy brzegi i końce.
ETAP 3:
Wałki ciasta( zlepieniem do dołu) układamy w ślimaka, w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
ETAP 4:
W rowki wciskamy połówki śliwek. Drożdżówkę odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia, na około 30 minut. Następnie, smarujemy odrobiną mleka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 45 min.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
misia5
Magdalena88
Marika-
sofieta
sofieta
sofieta
LauraLaura