SUPERPRZEPIS

Drożdżówka ze śliwkami i serem

  • 7
  • sofieta
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Drożdżówka ze śliwkami i serem

Idealne na każdą okazję. Moja córka, która nota bene, nie uznaje żadnego ciasta z owocami, no może z wyjątkiem szarlotki, zjadła pokaźny kawałek, jeszcze ciepłej drożdżówki znaczy, dobre było? Mnie najbardziej smakowało z poranną kawą.

Składniki:

Drożdżówka ze śliwkami i serem

Składniki na ciasto( tortownica 27 cm):

Składniki na nadzienie

  • 1/2 kg śliwek
  • 200 g twarogu( u mnie serek ricotta)
  • 2 łyżki śmietanki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej( pominelam)

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Drożdżówka ze śliwkami i serem

wyrabianie ciasta

Drożdżówka ze śliwkami i serem
Rozwalkowany prostokat o wymiarach 40 x30 cm, przecinamy wzdluz na trzy 10cio cm paski.

Przesiana mąkę, drożdże, sól i cukier mieszamy razem w misce. Dodajemy jajka, pokrojone na kawałki, miękkie masło i lekko podgrzane, ale nie gorące mleko. Mieszamy łyżką do połączenia się składników, a następnie wyrabiamy ręką przez kilka minut. Ciasto powinno być lśniące, miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto szybko wyrabiamy na podsypanym mąką blacie i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok 40 x 30 cm i grubości około 3 mm. Kroimy wzdłuż na 3 pasy (40 x 10 cm).

ETAP 2:

Drożdżówka ze śliwkami i serem
wzdluz kazdego paska , nakladamy mase serowa.

Serek ricotta, śmietanę, cukier i pastę waniliową mieszamy w miseczce na jednolitą masę. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pestkujemy.
Wzdłuż każdego pasa nakładamy masę serową, zwijamy w rulon i dobrze sklejamy brzegi i końce.

ETAP 3:

Drożdżówka ze śliwkami i serem
walki ciasta ukladamy w tortownicy na formie slimaka.

Wałki ciasta( zlepieniem do dołu) układamy w ślimaka, w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

ETAP 4:

Drożdżówka ze śliwkami i serem
pomiedzy walki slimaka, wkladamy polowki sliwek.

W rowki wciskamy połówki śliwek. Drożdżówkę odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia, na około 30 minut. Następnie, smarujemy odrobiną mleka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 45 min.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.