pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Rogaliki drożdżowo-francuskie z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rogaliki delikatne i fajnie rozwarstwiające się z dodatkiem marmolady różanej. Przygotowanie ich nie jest bardzo skomplikowane i zdecydowanie dużo szybsze niż typowo francuskich rogalików.

Rogaliki drożdżowo-francuskie z marmoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rogaliki drożdżowo-francuskie z marmoladą

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowo-francuskie z marmoladą

Przygotowanie ciasta:

Rogaliki drożdżowo-francuskie z marmoladą
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i wyrabiamy.Odstawiamy do wyrośnięcia

Do dużej miski przesiewamy mąkę, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy jajka, sól, letnie mleko i pokruszone drożdże.


Wszystko dokładnie wyrabiamy około 10 min. i odstawiamy pod przykryciem ( przykrywamy ściereczką) do wyrośnięcia.

Wałkowanie i składanie

Rogaliki drożdżowo-francuskie z marmoladą
ciqsto rozwałkowujemy,smarujemy masłem i składamy,czynność powtarzamy jeszcze 2 razy

Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy roztopionym masłem. Ciasto składamy na 3 jak ciasto francuskie. Znów wałkujemy w prostokąt i smarujemy masłem, znów składamy. Czynność powtarzamy jeszcze raz.

Zwijanie

Rogaliki drożdżowo-francuskie z marmoladą
Rozwałkowujemy ciasto,kroimy na trójkąty i kuładamy marmoladę,zwijamy rogale

Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy i kroimy w trójkąty. Na szerszej części trójkąta układamy marmoladę lub dowolne inne nadzienie i zwijamy formując rogal. Przygotowane rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia.


Pieczemy w 200°C około 15 min (aż się zezłocą ).