Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowo-francuskie z marmoladąPrzygotowanie ciasta:
Do dużej miski przesiewamy mąkę, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy jajka, sól, letnie mleko i pokruszone drożdże.
Wszystko dokładnie wyrabiamy około 10 min. i odstawiamy pod przykryciem ( przykrywamy ściereczką) do wyrośnięcia.
Wałkowanie i składanie
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy roztopionym masłem. Ciasto składamy na 3 jak ciasto francuskie. Znów wałkujemy w prostokąt i smarujemy masłem, znów składamy. Czynność powtarzamy jeszcze raz.
Zwijanie
Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy i kroimy w trójkąty. Na szerszej części trójkąta układamy marmoladę lub dowolne inne nadzienie i zwijamy formując rogal. Przygotowane rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia.
Pieczemy w 200°C około 15 min (aż się zezłocą ).