IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Rogaliki drożdżowo - francuskie z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne francusko - drożdżowe rogaliki z orzechami - wyglądają jak rogaliki świętomarcińskie.

Rogaliki drożdżowo - francuskie z orzechami

Składniki:

Rogaliki drożdżowo - francuskie z orzechami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowo - francuskie z orzechami
Przygotowujemy nadzienie - orzechy mielimy, dodajemy cynamon i śmietanę kremówkę. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowy pozostawiamy do "przegryzienia" . 150 g masła rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy do garnuszka, dodajemy łyżkę cukru oraz mąki i zalewamy połową szklanki letniego mleka. Pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż rozczyn podrośnie. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, wlewamy pozostałe mleko, szczyptę soli oraz jajka ubite z cukrem i margarynę. Całość dokładnie zagnieść na jednolite i gładkie ciasto. Ciasto powinno odchodzić od rąk i ścianek miski. Gotowe ciasto umieścić w miseczce i przykryć ściereczką, pozostawiając w ciepłym miejscu, do podrośnięcia. Ciasto przerobić i rozwałkować. 3/4 ciasta posmarować masłem, lub też zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto złożyć na trzy części. A następnie rozwałkować i ponownie złożyć na trzy, obracając ciasto o 90'. Zawinąć w folię i schłodzić ok 60 min. Ponownie rozwałkować ciasto i ponownie złożyć zachowując 3 warstwy i obracając o 90'. Ponownie schłodzić. Czynność tą powtórzyć jeszcze dwa razy. Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt a następnie powycinać trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy masę orzechową i zwijamy jak rogaliki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na ok 30 min. Po tym czasie umieszczamy w piekarniku na ok 15 min. w temp. 180'C. Gotowe, rumiane rogaliki wykładamy na kratę do pieczenia i pozostawiamy do przestygnięcia. Cukier puder mieszamy z wodą oraz łyżeczką soku z cytryny i lukrujemy rogaliki posypując je orzechami. Smacznego !!