Sposób przygotowania:
Pyszne rogaliki do kawki
Drożdże przełóż do miski. Razem w rondlu zagrzej mleko i masło [ musi być w takiej temperaturze aby nie zniszczyć drożdży - ja sprawdzam na palec - jeśli jest ciepłe ale nie parzy w palec to jest ok]. Ciepłe mleko z masłem dodaj do drożdży i rozmieszaj aby się drożdże rozpuściły. Jak rozpuścisz drożdże, dodaj mąkę - trochę zostaw ok 0,5 szklanki, cukier [ cały ], sól. Odstaw do wyrośnięcia na 50 min [ zakryj ściereczką lub pieluchą], odstaw żeby nie było przeciągu. Jak już wyrośnie wyjmij i zagnieć z pozostałą mąką. Rozdziel na 2 kulki. Jedną rozwałkuj na okrągły placek i wykrawaj trójkąty [ wielkość uzależniona od tego jak wielkiego/małego rogalika chcesz uzyskać ]. Posmaruj przez środek masą [ dżem, masa migdałowa lub inne ]. Zwijaj rogaliki od najszerszej strony do jego czubka. Wysmaruj blachę do pieczenia i połóż rogaliki. Odstaw znów do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik/prodiż do min 200*C. Rogaliki po 15 minutach rośnięcia włóż do prodiża/piekarnika na formie i piecz max 10min. Na ok 2 min przed końcem pieczenia posmaruj rogalika rozmąconym jajem i posyp sezamem. Wyciągnij rogaliki i schrup :) Smacznego