SUPERPRZEPIS

Rogaliki z kremem czekoladowym

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Rogaliki z kremem czekoladowym Więcej zdjęć (2)

Proste i szybkie rogaliki z ciasta krucho - drożdżowego, zawinięte z gotowym kremem czekoladowym. Szybkie rogaliki, które idealnie sprawdzą się jako karnawałowa słodkość.

Składniki:

Rogaliki z kremem czekoladowym

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • 200 g śmietany 18%
  • 50 g drożdży świeżych
  • 1/4 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • około 1/2 szklanki kremu czekoladowego np nutelli
  • 1 żółtko do smarowania rogalików

Sposób przygotowania:

Rogaliki z kremem czekoladowym

ETAP 1:

Rogaliki z kremem czekoladowym
Do mąki dodajemy wszysktkie składniki i łączymy.

Drożdże zasypać cukrem i rozetrzeć, aż staną się płynne. Wlać do przesianej mąki, dodając sól, rozmącone żółtka, śmietanę i rozpuszczone przestudzone masło. Wszystko wymieszać zagniatając jednolite ciasto, ale nie trzeba długo wyrabiać, ani odstawiać do wyrośnięcia. Jedynie można je odłożyć na parę minut, aby odpoczęło.

ETAP 2:

Rogaliki z kremem czekoladowym
Krem czekoladowy rozsmarowac na trójkącie ciasta.

Ciasto podzielić na pół i z każdej części rozwałkować koło o grubości około 3 mm. Krążek pociąć na 12 trójkąty, prowadząc zawsze nóż przez środek ciasta. Rozsmarować krem na całej powierzchni trójkąta i zwinąć zaczynając od szerszej części.


Jeżeli chcemy, aby cały krem czekoladowy pozostał w środku rogalika to porcję kremu umieszczamy u jego podstawy. Układać rogaliki na blasze, posmarować rozmąconym żółtkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około 15 minut, do zrumienienia. Smacznego