iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Jogurtowe rogale

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przepis znaleziony w sieci, rogaliki z tego przepisu wychodzą przepyszne są niezwykle aromatyczne i mięciutkie.

Jogurtowe rogale Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jogurtowe rogale

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowe rogale

ETAP 1:

Jogurtowe rogale
Ciasto cienko rozwałkować i równo pociąć

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże razem z cukrem, mąkę przesiać i wymieszać na sucho z solą, dodać jogurt, drożdże, olej i jajko, zagnieść i wyrobić z tego gładkie ciasto.

Ciasto po wyrobieniu przykryć i odstawić do wyrośnięcia, następnie cienko rozwałkować okrągły placek i pociąć na 8 części.

ETAP 2:

Jogurtowe rogale
Z porcji ciasta zwinąć ładne i równe rogale.

Pocięte ciasto zwinąć w rogale, ułożyć na wyłożonej papierem blaszce i odstawić do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Jogurtowe rogale
Rogale po wyrośnięciu posmarować jajkiem.

Po wyrośnięciu rogaliki posmarować po wierzchu dodatkowym jajkiem i posypać makiem.

ETAP 4:

Jogurtowe rogale
Rogale upiec na piękny złoty kolor.

Piec w nagrzanym do 190st piekarniku około 25 minut.


Tagi:

rogale