aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Rogaliki z serem i lukrem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mięciutkie rogaliki drożdżowe z serowym nadzieniem, a całość oblana słodkim lukrem. Takie rogaliki uwielbiane są przez dorosłych, ale oczywiście najbardziej przez dzieci.

Rogaliki z serem i lukrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki z serem i lukrem

 

 

  • SER:
  • 500 g sera białego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego
  • 1 cukier waniliowy

 

  • LUKIER:
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z serem i lukrem
Do małej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy do nich łyżeczkę cukru i wodę, całość dokładnie mieszamy. Wierzch oprószamy lekko mąką. Przykrywamy miseczkę ściereczką i odstawiamy drożdże na 15 minut. Do miski wrzucamy mąkę, dodajemy jajka i cukier. Wlewamy rozczyn z drożdży i dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Całość dokładnie wyrabiamy rękoma przez 10 minut na jednolite ciasto drożdżowe. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 – 2 godzin. Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy je na kształt koła. Następnie dzielimy je na mniejsze trójkąty. Przygotowujemy masę serową: do garnka wrzucamy ser, dodajemy żółtko a białko ubijamy osobno na sztywną pianę. Przekładamy ją do sera. Dodajemy również budyń, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Na każdym trójkącie rozsmarowujemy łyżeczkę masy serowej i zwijamy ciasto nadając kształt rogalika. Tak przygotowane rogaliki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170C. Pieczemy do momentu, aż ładnie się zrumienią. Przygotowujemy lukier: do miseczki wsypujemy cukier puder, powoli dolewamy wodę i cały czas mieszamy. Pod koniec dodajemy sok z cytryny. Ostygnięte rogaliki polewamy lukrem. Najlepiej smakują z mlekiem do picia.
Rogaliki z serem i lukrem
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, cukier i wlewamy rozczyn z drożdży. Dodajemy posiekaną margarynę i wyrabiamy na zwarte ciasto.
Rogaliki z serem i lukrem
W garnku miksujemy ser z cukrem i cukrem waniliowym, żółtkiem i pianą z białka oraz budyniem.
Rogaliki z serem i lukrem
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na koła, z każdego wykrawamy trójkąty. Na każdym rozsmarowujemy ser , zwijamy w rogaliki.
Rogaliki z serem i lukrem
Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170C do zrumienienia.