Sposób przygotowania:
Rogaliki z serem i lukrem
Do małej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy do nich łyżeczkę cukru i wodę, całość dokładnie mieszamy. Wierzch oprószamy lekko mąką. Przykrywamy miseczkę ściereczką i odstawiamy drożdże na 15 minut. Do miski wrzucamy mąkę, dodajemy jajka i cukier. Wlewamy rozczyn z drożdży i dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Całość dokładnie wyrabiamy rękoma przez 10 minut na jednolite ciasto drożdżowe. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 – 2 godzin. Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy je na kształt koła. Następnie dzielimy je na mniejsze trójkąty. Przygotowujemy masę serową: do garnka wrzucamy ser, dodajemy żółtko a białko ubijamy osobno na sztywną pianę. Przekładamy ją do sera. Dodajemy również budyń, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Na każdym trójkącie rozsmarowujemy łyżeczkę masy serowej i zwijamy ciasto nadając kształt rogalika. Tak przygotowane rogaliki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170C. Pieczemy do momentu, aż ładnie się zrumienią. Przygotowujemy lukier: do miseczki wsypujemy cukier puder, powoli dolewamy wodę i cały czas mieszamy. Pod koniec dodajemy sok z cytryny. Ostygnięte rogaliki polewamy lukrem. Najlepiej smakują z mlekiem do picia.