marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Rogaliki kruche z masą migdałową.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Składniki na kruche ciasto wsypać na stolnicę,wyrobić i zagnieść i schłodzić.Rozgrzać piekarnik,rozwałkować ciasto,pokroić,nadziać i piec.

Rogaliki kruche z masą migdałową.

Składniki:

Rogaliki kruche z masą migdałową.

 

  • 200 g.mąki pszennej luksusowej,
  • 150 g.masła lub margaryny,
  • 3 żółtka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • torebka cukru waniliowego,
  • 1 małe opakowanie śmietanki 30%,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g.płatków migdałowych,
  • 1/2 l.mleka 3,2 %,
  • torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz pergaminu do wyłożenia blachy.

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki kruche z masą migdałową.
Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia wsypać na stolnicę,posiekać z tłuszczem roślinnym,zsunąć w stos,zrobić dołek,wbić jajka,dać cukier,cukier waniliowy,śmietankę.Wyrobić i zagnieść w kulę,wsadzić do woreczka lub miski i wstawić do lodówki na 30 min.Przygotować masę migdałowo-budyniową tzn.wlać mleko do rondla i torebkę budyniu j.w. i dodać płatki migdałowe,zamieszać,przestawić naczynie na bok,przestudzić. Ciasto wyjąć,rozwałkować,wykrawać kwadraty o średnicy 4*4 cm. radełkiem lub nożem.Nakładać łyżką ostudzone nadzienie na kwadraciki z ciasta i zwinąć w rogaliki.Piekarnik nagrzać do 200 st.C,a blachę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia,rogaliki układać na wyłożonej pergaminem blasze i piec ok.15 min.Po upieczeniu wystudzić,wyjąć i spożywać.