reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 648]

Rogaliki krucho drożdżowe na jogurcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To ciasto jest rewelacyjne, przynajmniej w przekonaniu mojej rodzinki:) Robi się je bardzo łatwo, a wyrastanie zostawiamy już na sam koniec, gdy mamy uformowane ciasteczka.

Rogaliki krucho drożdżowe na jogurcie

Składniki:

Rogaliki krucho drożdżowe na jogurcie

 

 

 

 

 

 

  • 4 łyżki cukru

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • masa makowa lub marmolada/dżem

 

  • 4 łyżki cukru

 

  • 1/3 szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Rogaliki krucho drożdżowe na jogurcie

zaczyn

Rogaliki krucho drożdżowe na jogurcie
zaczyn nie musi wyrastać, ale trzeba go dobrze wymieszać

Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier i jogurt- dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się cukru i drożdży.

przygotowania

Rogaliki krucho drożdżowe na jogurcie
do dobrze utartego masła dodajemy resztę skłądników

Masło ucieramy na puszysto, dodajemy jajka i stopniowo przesianą mąkę.

Na końcu jogurt z drożdżami.

ucieranie

Rogaliki krucho drożdżowe na jogurcie
na początku można ucierać mokserem, jednak w końcowym etapie wyrabiamy już ręcznie

Jak długo się da ucieramy robotem, potem ciasto ugniatani rękami, aż całość sie połączy i formujemy kulę.

Kulę ciasta dzielimy na 2 części

Z każdej części ponownie formujemy kulę i dzielimy na 4 lub 2 części.

I jeszcze raz z każdej części formujemy kulkę.

formowanie

Rogaliki krucho drożdżowe na jogurcie
bez względu na to jak podzieliliśmy ciasto każdą porcja postępujemy podobnie

Teraz wałkujemy tak, żeby powstał nam okrąg ( w miarę równy i okrągły) na grubość 4-5 milimetrów.

Nożem dzielimy na 8 części i nakładamy farsz- zwijamy od szerszej części .

Rogi zlepiamy i zawijamy tak, żeby uformować rogaliki

Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4 łyżki cukru rozpuszczamy w wodzie i smarujemy każdy rogalik.

Górę można posypać np makiem lub grubym cukrem.

piecznie

Rogaliki krucho drożdżowe na jogurcie
górę rogalików można posypać makiem lub posiekanymi orzechami

Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Pieczemy około 15 minut.

Upieczone można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.