Sposób przygotowania:
Rogaliki krucho drożdżowe na jogurciezaczyn
Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier i jogurt- dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się cukru i drożdży.
przygotowania
Masło ucieramy na puszysto, dodajemy jajka i stopniowo przesianą mąkę.
Na końcu jogurt z drożdżami.
ucieranie
Jak długo się da ucieramy robotem, potem ciasto ugniatani rękami, aż całość sie połączy i formujemy kulę.
Kulę ciasta dzielimy na 2 części
Z każdej części ponownie formujemy kulę i dzielimy na 4 lub 2 części.
I jeszcze raz z każdej części formujemy kulkę.
formowanie
Teraz wałkujemy tak, żeby powstał nam okrąg ( w miarę równy i okrągły) na grubość 4-5 milimetrów.
Nożem dzielimy na 8 części i nakładamy farsz- zwijamy od szerszej części .
Rogi zlepiamy i zawijamy tak, żeby uformować rogaliki
Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4 łyżki cukru rozpuszczamy w wodzie i smarujemy każdy rogalik.
Górę można posypać np makiem lub grubym cukrem.
piecznie
Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Pieczemy około 15 minut.
Upieczone można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.