angel35

angel35

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Rogaliki maślane

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Rogaliki maślane bez jajek, można je nadziewac gotową masą krówkową w puszce.

Rogaliki maślane

Składniki:

Rogaliki maślane

 

  • mąki pszennej, -1szklanka mleka, -0,5kostki masła, -4łyżki cukru, -30g drożdży, -szczypta

Sposób przygotowania:

Rogaliki maślane
Drożdże rozpuścic w letnim mleku. Mąkę wymieszac z cukrem i sola. Zrobic wygłębienie i wlac mleko z rozpuszczonymi drożdżami, dodac masło, wyrabiac. Gdy ciasto bedzie spojne, odstawiamy je na około godzinę do wyrośnięcia, po czym zagniatamy raz jeszcze i wałkujemy na cienki placek, kroimy trójkąty wielkości dłoni i zwijamy każdy od podstawy do wierzchołka. Rogaliki układamy na stolnicy na około 20 minut , do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika każdy rogalik smarujemy rozmaconym jajkiem. Piekarnik powinien byc nagrzany do temp.200stopni, pieczemy około 20 minut aż będą rumiane.