Sposób przygotowania:
Rogaliki na piwie
Stolnicę, wysypać przesianą mąką, posiekać margarynę, dodać piwo i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto (szybko) i wstawić
do lodówki na całą noc.
Następnego dnia ciasto rozwałkować na placek grubości 5 mm, podzielić na osiem trójkątów. Na każdy trójkąt położyć troszkę dżemu lub konfitury i zwinąć rogaliki. Wysmarować tłuszczem blaszkę i układać rogaliki jeden obok drugiego. Piec w średnio nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
do lodówki na całą noc.
Następnego dnia ciasto rozwałkować na placek grubości 5 mm, podzielić na osiem trójkątów. Na każdy trójkąt położyć troszkę dżemu lub konfitury i zwinąć rogaliki. Wysmarować tłuszczem blaszkę i układać rogaliki jeden obok drugiego. Piec w średnio nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.