Sposób przygotowania:
Rogaliki z marmoladą
W ciepłym mleku mieszam drożdże z cukrem.
Masło roztapiam i studzę.
Do przesianej mąki wlewam mleko z drożdżami, wybijam jajka, dodaję sól, zmieloną skórkę pomarańczową i przestudzone masło, wyrabiam miękkie ciasto.
Ciasto odstawiam, aby podrosło, około godziny.
Ciasto dzielę na cztery części, lub trzy, zależy, jakiej wielkości chcę rogaliki. Z ciasta formuję koła i dzielę każde na 8 części, wykrawam trójkąty, nakładam porcje marmolady i zwijam rogale.
Układam je na blaszce, wkładam do zimnego piekarnika, ustawiam temperaturę na 180 st. C, piekę do zrumienienia.
Po ostudzeniu oprószam cukrem pudrem z wanilią.
Masło roztapiam i studzę.
Do przesianej mąki wlewam mleko z drożdżami, wybijam jajka, dodaję sól, zmieloną skórkę pomarańczową i przestudzone masło, wyrabiam miękkie ciasto.
Ciasto odstawiam, aby podrosło, około godziny.
Ciasto dzielę na cztery części, lub trzy, zależy, jakiej wielkości chcę rogaliki. Z ciasta formuję koła i dzielę każde na 8 części, wykrawam trójkąty, nakładam porcje marmolady i zwijam rogale.
Układam je na blaszce, wkładam do zimnego piekarnika, ustawiam temperaturę na 180 st. C, piekę do zrumienienia.
Po ostudzeniu oprószam cukrem pudrem z wanilią.