Sposób przygotowania:
Rogaliki drożdżowe z seremPrzygotowanie ciasta
W ciepłym mleku rozpuść drożdże. Dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski. Dodaj rozczyn, jajko, cukier, sól oraz rozpuszczone masło. Wyrób ciasto.
Wyrastanie ciasta
Ciasto oprósz mąką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Przygotowanie masy serowej
Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Dodaj pokruszony ser i razem utrzyj.
Formowanie rogalików
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na dwie części. Jedną z części rozwałkuj tworząc okrąg. Ciasto pokrój na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nałóż porcję masy serowej. Ciasto zwiń w rogaliki. Z drugą częścią ciasta zrób to samo co z pierwszą.
Pieczenie
Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni.