Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Rogaliki drożdżowe z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Rogaliki drożdżowe z serem- są puszyste i miękkie. Ze szklanką ciepłego mleka smakują wybornie. Warto je przygotować.

Rogaliki drożdżowe z serem

Składniki:

Rogaliki drożdżowe z serem

Ciasto

Masa serowa

  • 200g sera białego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 żółtko,
  • 50g masła.

Dodatkowo

  • białko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Rogaliki drożdżowe z serem

Przygotowanie ciasta

Rogaliki drożdżowe z serem
Przygotuj rozczyn. Dodaj do mąki i pozostałych składników. Wyrób ciasto.

W ciepłym mleku rozpuść drożdże. Dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski. Dodaj rozczyn, jajko, cukier, sól oraz rozpuszczone masło. Wyrób ciasto.

Wyrastanie ciasta

Rogaliki drożdżowe z serem
Ciasto posyp mąką i odstaw do wyrośnięcia.

Ciasto oprósz mąką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Przygotowanie masy serowej

Rogaliki drożdżowe z serem
Masło utrzyj z cukrami, żółtkiem i serem.

Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Dodaj pokruszony ser i razem utrzyj.

Formowanie rogalików

Rogaliki drożdżowe z serem
Ciasto pokrój na trójkąty, nałóż farsz i zwiń w rogaliki.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na dwie części. Jedną z części rozwałkuj tworząc okrąg. Ciasto pokrój na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nałóż porcję masy serowej. Ciasto zwiń w rogaliki. Z drugą częścią ciasta zrób to samo co z pierwszą.

Pieczenie

Rogaliki drożdżowe z serem
Rogaliki ułóż na blaszce i piecz na złoty kolor.

Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni.