Sposób przygotowania:
Rogaliki z ciasta francuskiego drożdżowe
Przygotowanie:
Przygotować ciasto drożdżowe o takiej gęstości,aby można je było łatwo wałkować.
Po wyrośnięciu rozwałkować ciasto w kształcie prostokąta na grubość 1 centymetr,oznaczyć dokładnie 3 części,w środku ciasta ułożyć połowę tłuszczu w formie płaskich kawałków.
Przykryć drugą częścią ciasta,na której kładzie się pozostałą część tłuszczu.Całość przykryć trzecią częścią ciasta.
Ciasto przewałkować 3 razy w taki sposób jak ciasto francuskie.Pozostawić do wyrośnięcia,następnie rozwałkować ciasto na grubość 0,5 centymetra i formować rogaliki: można je nadziewać masą makową.
Ułożyć półprodukt w odległości 4 centymetrów na blasze lekko natłuszczonej.Po wyrośnięciu posmarować rogaliki jajkiem i piec 250 s.c.Po upieczeniu polukrować rogaliki.
Przygotować ciasto drożdżowe o takiej gęstości,aby można je było łatwo wałkować.
Po wyrośnięciu rozwałkować ciasto w kształcie prostokąta na grubość 1 centymetr,oznaczyć dokładnie 3 części,w środku ciasta ułożyć połowę tłuszczu w formie płaskich kawałków.
Przykryć drugą częścią ciasta,na której kładzie się pozostałą część tłuszczu.Całość przykryć trzecią częścią ciasta.
Ciasto przewałkować 3 razy w taki sposób jak ciasto francuskie.Pozostawić do wyrośnięcia,następnie rozwałkować ciasto na grubość 0,5 centymetra i formować rogaliki: można je nadziewać masą makową.
Ułożyć półprodukt w odległości 4 centymetrów na blasze lekko natłuszczonej.Po wyrośnięciu posmarować rogaliki jajkiem i piec 250 s.c.Po upieczeniu polukrować rogaliki.