Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Rogaliki z ciasta serowo-drożdżowego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Rogaliki serowo-drożdżowe z marmoladą różaną są bardzo smaczne.

Rogaliki z ciasta serowo-drożdżowego

Składniki:

Rogaliki z ciasta serowo-drożdżowego

 

  • 3 szkl mąki tortowej
  • 25 dag twarogu
  • 3 dag drożdży
  • 8 łyżek oliwy
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5-6 łyżek marmolady z różą

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z ciasta serowo-drożdżowego
Zmielony twaróg przełożyć do miski, dodać drożdże rozpuszczone w 1 łyżce cukru, oliwę, cukier waniliowy, cukier puder, roztrzepane 1 jajko i wszystko razem wymieszać. Następnie wsypać mąkę i dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką w misce i odłożyć na 40 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie zarobić ciasto jeszcze raz, rozwałkować na stolnicy i pokroić nożem na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta łyżeczką ułożyć marmoladę i zwinąć w rogaliki. Ułożyć na przygotowanej blaszce, przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 175 stopni około 15 minut.