marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Rogaliki z daktylami i mascarpone.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Składniki na kruche ciasto wyrobić i zagnieść.Schłodzić 20 min. Wyjąć,rozwałkować,wykroić kwadraty.Nadziewać,formować.Ułożyć na blasze.Piec

Rogaliki z daktylami i mascarpone.

Składniki:

Rogaliki z daktylami i mascarpone.

 

  • 180 g.mąki pszennej luksusowej"Basia",
  • 4 żółtka,
  • 150 g.masła miękkiego lub margaryny,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sok wyciśnięty z cytryny(bez pestek),
  • 5 dag. wypestkowanych daktyli,
  • pudełko serka mascarpone,
  • tłuszcz do blachy,
  • pergamin do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Rogaliki z daktylami i mascarpone.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę i posiekać z tłuszczem roślinnym. Zsunąć na stos, zrobić dołek, wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier, cukier waniliowy, śmietankę oraz sok ze świeżej cytryny. Wyrabiać i zagnieść w gładką kulę. Wsadzić do woreczka foliowego i schłodzić z 20 min. w zamrażarce. Daktyle wypestkować i posiekać. Wymieszać w miseczce z serkiem mascarpone. Ciasto wyjąć i rozwałkować, wykrawać średnie kwadraty radełkiem,nakładać łyżeczką nadzienie i zwinąć kwadraciki tak, aby dało się uformować rogaliki. Blachę natłuścić resztą tłuszczu,wyłożyć pergaminem, piekarnik nagrzać do temp.180 st. C. Układać rogaliki w 3 cm. odstępie, posmarować lekko białkiem. Wstawić na 15-20 min. do gorącego piekarnika. Po upieczeniu wyjąć blachę, a rogaliki przełożyć na talerz lub tacę.