Sposób przygotowania:
Rogaliki z daktylami i mascarpone.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę i posiekać z tłuszczem roślinnym. Zsunąć na stos, zrobić dołek, wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier, cukier waniliowy, śmietankę oraz sok ze świeżej cytryny. Wyrabiać i zagnieść w gładką kulę. Wsadzić do woreczka foliowego i schłodzić z 20 min. w zamrażarce. Daktyle wypestkować i posiekać. Wymieszać w miseczce z serkiem mascarpone. Ciasto wyjąć i rozwałkować, wykrawać średnie kwadraty radełkiem,nakładać łyżeczką nadzienie i zwinąć kwadraciki tak, aby dało się uformować rogaliki. Blachę natłuścić resztą tłuszczu,wyłożyć pergaminem, piekarnik nagrzać do temp.180 st. C. Układać rogaliki w 3 cm. odstępie, posmarować lekko białkiem. Wstawić na 15-20 min. do gorącego piekarnika. Po upieczeniu wyjąć blachę, a rogaliki przełożyć na talerz lub tacę.
alaaa