Sposób przygotowania:
Rogaliki z makiem i bakaliami
W rondelku podgrzać mleko i wsypać cukier, dodać 2 łyżki mąki i drożdże. Mieszać aż drożdże się rozpuszczą i zostawić zaczyn do wyrośnięcia. W drugim rondelku stopić margarynę i przestudzić. Di miski wsypać mąkę, dodać zaczyn, rozbełtane jajka i przemieszać. Potem wlać tłuszcz i wyrobić ciasto, zostawić do podrośnięcia. Wrzątkiem sparzyć mak, odcedzić i zmielić na najdrobniejszych oczkach. Bakalie namoczyć w ciepłej wodzi, odcedzić i posiekać albo nożem albo w rozdrabniaczu. Dodać do maku, wymieszać i w razie potrzeby dosłodzić do smaku. Ciasto gdy podwoi objętość podzielić na dwie części, rozwałkować na koła i pociąć na 8 trójkątów. Rozsmarować na każdy nadzienie i zwinąć rogale. Zostawić do podrośnięcia. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu i przestudzeniu polać lukrem.