zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2333]

Rogaliki z makiem i bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie są to rogale Świętomarcińskie ale i tak były smaczne. Najlepiej smakowały jeszcze ciepłe. Może skuszę się i zrobię te prawdziwe na 11 listopada ???

Rogaliki z makiem i bakaliami

Składniki:

Rogaliki z makiem i bakaliami

 

 

  • nadzienie :
  • 300 g białego maku
  • 100 g suszonych daktyli
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g rodzynek

 

  • lukier :
  • 1 szk cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Rogaliki z makiem i bakaliami
W rondelku podgrzać mleko i wsypać cukier, dodać 2 łyżki mąki i drożdże. Mieszać aż drożdże się rozpuszczą i zostawić zaczyn do wyrośnięcia. W drugim rondelku stopić margarynę i przestudzić. Di miski wsypać mąkę, dodać zaczyn, rozbełtane jajka i przemieszać. Potem wlać tłuszcz i wyrobić ciasto, zostawić do podrośnięcia. Wrzątkiem sparzyć mak, odcedzić i zmielić na najdrobniejszych oczkach. Bakalie namoczyć w ciepłej wodzi, odcedzić i posiekać albo nożem albo w rozdrabniaczu. Dodać do maku, wymieszać i w razie potrzeby dosłodzić do smaku. Ciasto gdy podwoi objętość podzielić na dwie części, rozwałkować na koła i pociąć na 8 trójkątów. Rozsmarować na każdy nadzienie i zwinąć rogale. Zostawić do podrośnięcia. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu i przestudzeniu polać lukrem.