czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 983]

Rogaliki z makiem bez nadzienia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Rogaliki są malutkie, kruche i naprawdę pyszne. Idealne do małej popołudniowej kawki albo na piknik:)

Rogaliki z makiem bez nadzienia Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rogaliki z makiem bez nadzienia

 

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 150g serka homogenizowanego o smaku bananowym,
  • 250g masła lub margaryny,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki maku,
  • jajko do posmarowania.

Sposób przygotowania:

Rogaliki z makiem bez nadzienia
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać serek homogenizowany oraz masło. Posiekać i szybko zagnieść. Następnie dodać cukier waniliowy oraz mak. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na kształt koła, podsypując mąką. Każde koło podzielić na 8 równych trójkątów. Zwijać do środka tworząc małe rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 15-20 minut w temp. 180st, aż ładnie się zezłocą.
Rogaliki z makiem bez nadzienia
Ze skąłdników zagnieść ciasto, schłodzić
Rogaliki z makiem bez nadzienia
rozwałkowac na kształt koła, wycinać trójkąty
Rogaliki z makiem bez nadzienia
Zwijać do środka tworząc rogaliki, układać na blasze