teresa_rm

teresa_rm

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

drożdżowe rogaliki z makiem wg Teresy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

rogaliki można nadziewać również na słono i ostro np,grzybami

drożdżowe rogaliki z makiem wg Teresy

Składniki:

drożdżowe rogaliki z makiem wg Teresy

 

  • 1/2 l mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 6 dag drożdży
  • 4 żółtka
  • 6 łyżek oliwy
  • 1,5 kg mąki
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 2 białka
  • 1op masa makowa

Sposób przygotowania:

drożdżowe rogaliki z makiem wg Teresy
Ciepłe mleko połączyć z drożdżami i cukrem i pozostawić na ok 20 min, aby drożdże zaczęły "pracować".Po upływie tego czasy dodac cukier waniliowy,żółtka,sól oraz mąkę-zagnieść i wyrabiać ciasto.Pod koniec dodać oliwę.Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 20 min.Następnie wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę,rozwałkowywać i kroić trójkąty, na które następnie wykładać po łyżce masy makowej.Zawijać w rogaliki.Posmarować roztrzepanym białkiem,można posypać makiem i piec ok 30 min w tem 180*C