mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 912]

Rogale z makiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Rogaliki z makiem do kawy czemu nie. Nie ma to jak swoje wypieki. Polecam

Rogale z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogale z makiem

 

  • 1 kg mąki tortowej
  • 10 dkg drożdży
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 kostki palmy
  • 4 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • Sól
  • Nadzienie
  • ½ kg maku
  • 1 szklanka cukru
  • Aromat migdałowy
  • ½ kostki masła
  • 2 żółtka
  • Skórka pomarańczowa starta z jednego pomarańcza
  • Lukier
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Rogale z makiem
Do miski wlewam śmietanę i wkruszam drożdże. Rozpuszczam je. Do drugiej miski przesiewam mąkę, i do mąki wlewam rozpuszczone drożdę, dodaję margarynę, cukier, jajka, sól. Margarynę kroję w misce nożem i wyrabiam ciasto ręką. Ciasto wałkuje na stolnicy podsypanej mąką. Wycinam trójkąty i układam nadzienie. Zwijam , układam rogale na papierze na blaszce. Każdy rogal smaruję rozbełtanym jajkiem pędzelkiem. Odstawiam do wyrośnięcia i piekę 15 minut w temp 200 stopni. Mak należy sparzyć dzień wcześniej , odcedzić z wody, zmielić trzykrotnie. Do miski wsypuje mak, dodaje rozpuszczone masło wystudzone., żółtka, aromat, cukier, skórkę. Całość mieszam. Nadzienie gotowe. Białko ubijam na sztywną pianę dodaje pomału cukier puder i ucieram. W ten sposób robię lukier. Każdy rogal lukruje i posypuję orzeszkami.
Rogale z makiem
Przygotowanie nadzienia z maku do rogali
Rogale z makiem
Wyrobienie ciasta z mąki tłuszczu jajek do rogali
Rogale z makiem
Trójkąty z ciasta wycięte i nałożone nadzienie
Rogale z makiem
Rogale zwinięte na blaszcze przygotowane do pieczenia