Sposób przygotowania:
Rogale z makiem
Do miski wlewam śmietanę i wkruszam drożdże. Rozpuszczam je. Do drugiej miski przesiewam mąkę, i do mąki wlewam rozpuszczone drożdę, dodaję margarynę, cukier, jajka, sól. Margarynę kroję w misce nożem i wyrabiam ciasto ręką. Ciasto wałkuje na stolnicy podsypanej mąką. Wycinam trójkąty i układam nadzienie. Zwijam , układam rogale na papierze na blaszce. Każdy rogal smaruję rozbełtanym jajkiem pędzelkiem. Odstawiam do wyrośnięcia i piekę 15 minut w temp 200 stopni. Mak należy sparzyć dzień wcześniej , odcedzić z wody, zmielić trzykrotnie. Do miski wsypuje mak, dodaje rozpuszczone masło wystudzone., żółtka, aromat, cukier, skórkę. Całość mieszam. Nadzienie gotowe. Białko ubijam na sztywną pianę dodaje pomału cukier puder i ucieram. W ten sposób robię lukier. Każdy rogal lukruje i posypuję orzeszkami.
Pyza
mysza75
Pyza napisał(a):