Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rogaliki z makiem z ciasta mrożonego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Rogaliki z ciasta mrożonego są bardzo kruche i smaczne.

Rogaliki z makiem z ciasta mrożonego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rogaliki z makiem z ciasta mrożonego

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 40 dag margaryny
  • 5 dag smalcu
  • 4 dag drożdży
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • Masa makowa:
  • 1/2 szklanki maku
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka rodzynek
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Rogaliki z makiem z ciasta mrożonego
Mąkę posiekać z masłem i smalcem. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać pokruszone drożdże, wymieszać. Połączyć z mąką, dodać śmietanę i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na noc do zamrażarki.Masa makowa: Mak sparzyć, osączyć na sicie, 2 razy przemielić w maszynce. Dodać miód, skórkę pomarańczową, aromat, rodzynki i starte na tarce jabłko, wymieszać. Pod koniec wmieszać sztywno ubitą pianę z 1 białka. Ciasto rozmrozić, rozwałkować na grubość 3-4 mm, pokroić w kwadraty. Boki każdy kwadratu ciasta posmarować białkiem, ułożyć porcję maku, zwijać formując rogaliki. Ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować białkiem, posypać orzechami i włożyć do piekarnika. Piec przez 15-18 minut w temp 180 stopni.
Rogaliki z makiem z ciasta mrożonego
Z przygotowanych skłądników zagnieść ciasto i włożyć do zamrażarki
Rogaliki z makiem z ciasta mrożonego
Sparzony i przemielony mak połączyć z miodem i resztą składników
Rogaliki z makiem z ciasta mrożonego
Ciasto rozwałkować pokroić w kwadraty ułożyć porcję maku i zwijać rogaliki
Rogaliki z makiem z ciasta mrożonego
Ułożyć na przygotowanej blaszce posmarować białkiem posypać orzechami