Sposób przygotowania:
Rogaliki z makiem z ciasta mrożonego
Mąkę posiekać z masłem i smalcem. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać pokruszone drożdże, wymieszać. Połączyć z mąką, dodać śmietanę i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na noc do zamrażarki.Masa makowa: Mak sparzyć, osączyć na sicie, 2 razy przemielić w maszynce. Dodać miód, skórkę pomarańczową, aromat, rodzynki i starte na tarce jabłko, wymieszać. Pod koniec wmieszać sztywno ubitą pianę z 1 białka. Ciasto rozmrozić, rozwałkować na grubość 3-4 mm, pokroić w kwadraty. Boki każdy kwadratu ciasta posmarować białkiem, ułożyć porcję maku, zwijać formując rogaliki. Ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować białkiem, posypać orzechami i włożyć do piekarnika. Piec przez 15-18 minut w temp 180 stopni.